Verslag van de Nautische Discovery 2014-06-19

NAUTISCHE DISCOVERY
 
Op donderdag 19 juni 2014 om 13.30 uur verzamelden zich 29 DT-leden vol verwachting voor een nautische discovery nabij het Maas-Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

ND01ND02 (Small)ND03 (Small) 

Indachtig een goede Limburgse traditie werd begonnen met koffie en vlaai. Daarna werden een 3-tal groepen gevormd voor de geplande activiteiten: het scheepvaartmuseum, de tjalk “Nooit Gedacht” en het sluizencomplex.

ND04 (Small)ND05 (Small)ND06 (Small) 

Schrijver dezes had het “geluk” deel uit te maken van de groep, die als eerste een rondleiding kreeg in het museum o.l.v. oud-schipper Karel Noldus, ook een van de stuwende krachten achter dit museum. Het “geluk” bestond uit het feit, dat in deze groep een 2-tal “hobby-schippers” aanwezig was met veel kennis van zaken, te weten Ton en Ate. De gedreven rondleider werd regelmatig bestookt met allerlei vragen, waarna vaker een geanimeerde discussie plaatsvond. Dat die drie genoemde personen ook allen behoorlijk eigenwijs zijn droeg bij tot het succes!

ND07 (Small) 

Diverse onderwerpen passeerden de revue, van schippersbeurs tot parlevinker en van scheepslift tot schaalmodel. Maar het meest indrukwekkende was toch de maquette van het schepenkerkhof: een scheepsramp die de haven van Maasbracht trof op 30 september 1944, waarbij 240(!) schepen met dynamiet door de Duitsers tot zinken werden gebracht.

ND08 (Small)ND10 (Small)ND09 (Small) 

Aangezien de rondleiding qua tijd was uitgelopen werd besloten een korter bezoek te brengen aan de tjalk “Nooit Gedacht” en aan het sluizencomplex o.l.v. een andere oud-schipper. Het was grappig om te constateren dat de rol van deze rondleider (geen geboren verteller) naadloos werd overgenomen door Ton en Ate met veel verve en passie.

ND12 (Small)ND11 (Small)ND13 (Small)

Rond 17.00 uur werd vertrokken naar hoeve Mispadenhof in Brachterbeek. Bij aankomst werden allereerst enige al dan niet alcoholische versnaperingen genuttigd op het gezellige terras, begeleid door het gefluit en andere geluiden van een 2-tal papegaaien. Ook hier had ondergetekende wederom “geluk”: hij had het genoegen mede aan tafel te zitten met Wim, onze onvolprezen humorist. Eerst liet hij een foto zien van de 3 zeer knappe dochters van de familie Rulkens van Mispadenhof, die uiteraard tot zijn persoonlijke kennissenkring behoorden. Het bijbehorende commentaar was hilarisch! Ook vertelde Wim over de ontstaansgeschiedenis en verdere ontwikkeling van deze 14e-eeuwse hoeve. Ook deed hij de betekenis van de naam Mispadenhof uit de doeken: inderdaad genoemd naar het vroegere pad dat leidde tot een bezoek aan de (zondagse) mis.

ND14 (Small)ND15 (Small)ND16 (Small)

ND17 (Small)ND18 (Small)ND19 (Small) 

Inmiddels was het gaan regenen en werd binnen gezellig verder gekeuveld of gekeken naar de WK-wedstrijd Colombia-Ivoorkust. Het geluid van knorrende magen werd steeds luider maar om 18.45 uur werd een heerlijk buffet geserveerd. Na het terechte dankwoord van voorzitter Rinus aan de Commissie “Derde Helft” werd langzaam huiswaarts gekeerd.

ND20 (Small)ND21 (Small)ND22 (Small)

ND23 (Small) 

Een zeer geslaagde dag! Benieuwd wat ons het volgend jaar te wachten staat.
 
Harry Stakenborg
 
Naschrift van de webmaster:
Het “langzaam huiswaarts keren” klopte niet volledig want bij het groepje waartoe ik hoorde werd de fietssnelheid door Jacques Anquetil (Jo Cormaux) zo hoog opgeschroefd dat deze groep na het passeren van stuw en sluis Linne in 4 delen uit elkaar viel.
ND24 (Small)