Uitwisseling DT Maasgouw met DT Hoorn 2017-10-28+29

En Toen !!!

Een reisje door de tijd.

West FrieslandZaterdag 28 oktober 2017 was het dan zover: “DT-Maasgouw gaat op stap”.

Wat ging er aan vooraf?
Een paar jaar geleden vertrok ons erelid Rinus Ploeg met zijn vrouw Vlasta vanuit Heel naar Hauwert. Hauwert - wie heeft er ooit van gehoord - , ligt in de buurt van Hoorn (NH).

Rinus mocht pas naar Hauwert verhuizen als hij beloofde dat wij uitgenodigd zouden worden om te komen DT-emmen (Lees hiervoor Dynamic Tennissen) als hij een DT-club ín of ín de buurt van Hoorn had gevonden.
Na heel wat heen en weer gemail, gebel, ge-essemes, gewhatsapp (alles zonder d of t) en andere vormen van contact, kregen de plannen vanaf de vakantieperiode dit jaar meer vorm. Er werd een datum geprikt, overleg gevoerd (nog een keer gewijzigd, maar dat hoort erbij) en ...................................................

Zaterdag 28 oktober 2017 was het dan zover: “DT-M gaat op stap”.

Tussen 07:30 en 08:00 uur vertrokken 3 auto’s richting Hoorn, om daar via verschillende routes (ingefluisterd door even zoveel TomTom navigatiesystemen) zo tegen de klok van 10:00 uur zonder kleerscheuren maar wel ruim 215 km meer op de teller, te arriveren bij het Sportcentrum in Hoorn.
Wij: Jacques met Mary, Har met Gerrie, Jos met Fatima, Ad met Marian, Geert met Franja en Piet, (Henk kwam zondagochtend onze gelederen versterken) werden uitermate hartelijk ontvangen door Rinus, Vasta, en een aantal leden van DT-Hoorn.

 DSC2686 ontvangst Hoorn (Large) DSC2692 ontvangst Hoorn (Large)

Na een paar kopjes koffie en een erg zoete “Hoornse Broeder” (krentenmik met veel bruine basterdsuiker) werd het programma voor die dag doorgenomen en nader kennis gemaakt met de leden van DT-Hoorn.

 DSC2682 Hoornse broeder 2 (Large)DSC 0543 (Large)

Uiteraard werden diverse beelden van dit treffen op de gevoelige digitale plaat vastgelegd. Het Sportcentrum “Hoorn” kun je beter een sportcomplex noemen. Van alle gemakken voorzien en faciliterend voor een groot aantal sporten en fitness.

DSC 0546 (Large)

Vanwege werkzaamheden aan het spoor was het niet mogelijk om rechtstreeks met de Stoomtram vanuit Hoorn naar Medemblik te reizen. We zijn op eigen gelegenheid vanaf het sportcomplex naar het P&R parkeerterrein bij het station gereden. Hier stond een oude reisbus voor ons klaar. De stoelen waren zo zacht (of versleten) dat je ongeveer tot aan je oren er in wegzakte.

DSC 0550 (Large)DSC 0553 (Large)

 DSC2694 vertrek stoomtrein bus (Large)

Gedurende de busreis werd hier en daar al voorzichtig vooruit geblikt naar de volgende dag: “het toernooi der toernooien”. Met andere woorden de “koude oorlog” werd zo langzamerhand opgepookt.
De bus bracht ons naar Wognum (nooit eerder van gehoord, net zoiets al Nibbixwoud, ook nooit van gehoord, maar stuk voor stuk pareltjes in het Hollandse landschap. (Iets dat wij hier bij ons in het midden Limburgse niet kennen).

DSC 0558 (Large)DSC 0566 (Large)

Omstreeks 12:00 uur vertrokken we met de oude stoomtram getrokken door stoomlocomotief NS 7742 “Bello” vanuit Wognum naar Medemblik.
Toch wel een bijzondere ervaring om met zo’n gematigde snelheid door het West Friese landschap te rijden. Ook de oude stationnetjes met de hele entourage erom heen, en ook het in oude uniformen gestoken spoorpersoneel, gaven je het gevoel van een reisje terug in de tijd. Na een tussenstop in Twisk kwamen we om ca kwart over één aan in Medemblik.

 DSC 0557 (Large)DSC 0573 (Large)

DSC 0576 (Large) DSC2703 treinreservering (Large)

 DSC2706 trein met machinist DSC2724 conducteur (Large)

IMG 7844

MS “Friesland” lag aan de steiger gereed voor afvaart.
Om 13:20 uur werden de trossen losgemaakt en ging het richting Enkhuizen.
Aan boord was er gelegenheid om te lunchen.
Het weer was grijs, af een toe een spatje water, en er stond een straffe wind.
Voor de komende nacht werd er zelfs storm verwacht.
Tijdens de bootreis werd zo hier en daar de “koude oorlog” wederom psychologisch gevoerd, wat de stemming alleen maar verhoogde.
Na een tussenstop bij het Zuiderzee museum, meerden we omstreeks 15:00 uur af in Enkhuizen.

 DSC2750 veerboot Medenblik Enkhuizen (Large) DSC2765 kalkoven met schuurtje (Large)

DSC 0582 (Large)DSC 0594 (Large)

DSC 0595 (Large)IMG 7898

Bij de steiger werden we opgewacht door stadsgids Jan voor een rondwandeling in en door Enkhuizen. Ondanks het wat mindere weer was de wandeling een succes. Als je (al is het maar een beetje) geïnteresseerd bent in geschiedenis en of architectuur dan kun je hier je hart ophalen. Met een beetje fantasie waan je je al gauw in de tijd van de VOC en VIC.
Na ruim een uur door de historische kern van Medemblik te hebben gelopen waarbij Jan de ene anekdote na de ander opdiste, zijn we met de lijndienst (de trein reed nog steeds niet, en er op wachten had trouwens geen zin, omdat de werkzaamheden aan het spoor tot zondagavond zouden duren) naar Hoorn gereden. Omdat het vervangend vervoer was, werden alle tussenliggende stations ook aangedaan.

 DSC2778 gids Enkhuizen (Large) DSC2780 stadswandeling Enkhuizen (Large)

 DSC2784 pand in Enkhuizen (Large) DSC2798 Enkhuizen (Large)

Om ongeveer 17:00 uur waren we in Hoorn. We reden achter Rinus aan naar ons overnachtingsadres. Het zal ongetwijfeld de meest korte route zijn geweest, maar wat een geslinger door de polders over smalle wegen met bomen en niet te vergeten water aan beide zijden.
Via Hauwert zijn we naar hotel “De Voorhoeve” in Wervershoof gereden.
Na een opfrisbeurt zijn we (Geert, Franja, Har, Gerrie, Marian en Ad) terug gereden naar Hoorn. Intussen was het harder gaan waaien, maar het bleef gelukkig droog.

DSC 0633 (Large)

De andere twee koppels (Jacq, Marij, Jos en Fatima) hadden hun intrek genomen in B&B Ben in Broek in Benningbroek.

IMG 3066IMG 3067

In Hoorn zijn we gaan eten bij “Gewoon Lekker”, een restaurant waarbij je kunt kiezen uit kleine gerechtjes. Feitelijk stel je je eigen maaltijd samen. Helaas was het niet mogelijk om gemixt met onze gastheren en -dames aan tafel te gaan. Dit had alles te maken met het afrekenen van de consumpties. Ondanks dat er van diverse kanten werd aangedrongen om alles op één rekening te krijgen, was de bedrijfsleiding niet te vermurwen. Uiteraard verdenken wij onze Hoornse collega’s van manipulaties, hetgeen de oorlogsvoering nog verder opstuwde. Zit er toch nog een stukje VOC mentaliteit in?
Na een lekkere maaltijd (eigenlijk maaltijdjes) zijn we terug gereden (m.b.v. onze eigen TomTom) naar het hotel in Wervershoof.

DSC 0634 (Large)DSC 0611 (Large)

DSC 0616 (Large)DSC 0617 (Large)

DSC 0618 (Large)DSC 0619 (Large)

DSC 0620 (Large)DSC 0622 (Large)

DSC 0624 (Large)DSC 0625 (Large)

Omdat van hoger hand is bepaald dat we de komende nacht overgaan van zomer- naar wintertijd, hadden we alle gelegenheid om de dag, onder het genot van een versnapering, (of waren het er meerdere) te evalueren, en de tactiek voor de volgende dag te bespreken.
Voor de nieuwe tijd zijn we best redelijk op tijd naar bed gegaan, en met de storm rondom het huis vielen de ogen al snel dicht. Het hotel was gedateerd zoals we dat noemen, maar het was er wel schoon en het personeel vriendelijk. Ondanks de kleine uurtjes!

Zondag 29 oktober 2017 ; kwart voor acht; de wekker loopt af (nou ja wekker, smartphone dus). Van de storm niet veel gehoord; wel gezien dat door de kierende deuren de gordijnen heen en weer waaiden. Een kniesoor die daar op let.

Na een goed ontbijt en het voldoen van de financiële verplichtingen, terug naar het sportcomplex in Hoorn gereden.
Ontvangst met koffie en uitleg gekregen over wat er de komende uren op het programma zou staan.

Op het parkeerterrein staat een electrocar voor ons gereed. Chauffeur, annex leerkracht, en zijn lieftallige assistente die hij kende uit zijn eigen lagere schoolperiode, hebben ons tot twaalf uur alle bezienswaardige van Hoorn laten zien. Ook hier was de gids de gangmaker door het vertellen van anekdotes. Hij deed zeker niet onder voor zijn collega uit Enkhuizen.
Wat voor Enkhuizen geldt, geldt zo ook voor Hoorn (zij het op een iets ruimere schaal), ook hier beleef je de “Gouden Eeuw” en vooral de VOC.
Jammer dat de regen af en toe wat roet in het eten gooide, maar bikkels zoals we zijn, we hebben er niets aan overgehouden.

DSC 0638 (Large)DSC 0637 (Large)

DSC 0635 (Large)DSC 0645 (Large)

DSC 0642 (Large) DSC2807 gewone volk deurtje van de kerk (Large)

Om twaalf uur werd door het restaurant van het Sportcentrum een lunch (je mag rustig zeggen een uitgebreide lunch) geserveerd.
Het werd wel wat stiller! Iedereen was zich blijkbaar aan het voorbereiden op de match.
De opmerkingen waren niet meer zo ludiek van aard. Er werd met strakke gezichten spiedend over de tafels gekeken, maar niemand liet zich van de wijs brengen.
Tegen 13:00 uur kwam Piet met een fluisterstemmetje vragen waar we konden gaan omkleden.
De strijd kon beginnen. Echter niet zonder een gedegen warming up, die door Geert verzorgd werd.

DSC 0653 (Large)DSC 0652 (Large)

Na wat administratieve perikelen gingen we om 13:15 uur van start met de eerste ronde. Het was de bedoeling om na 15 minuten de wedstrijden te stoppen en de dan vergaarde punten te laten registreren bij de wedstrijdleiding. Echter al gauw bleek dat er minder tijd nodig was. De meeste wedstrijden waren binnen een kwartier klaar.
De wedstrijden gingen aan een stuk door. Het schema was dusdanig opgezet dat er niet alleen mét of tégen eigen spelers werd gespeeld maar ook mét of tégen onze collega’s uit Hoorn.
Onze dames hebben de start van het toernooi gezien en zijn daarna in het centrum van Hoorn gaan winkelen. Het was koopzondag, vandaar.

DSC 0650 (Large)DSC 0654 (Large)

In het begin was het wel even wennen aan het licht en de vloer in de hal. Vooral de vloer was stroef en leek op een soort zeer kortharig tapijt. Uitstekend voor tennis denk ik, minder geschikt voor DT. De bal remt bij een stuit enorm af, geeft je wel meer tijd om terug te slaan. Ook de velden waren m.b.t. de afmetingen ongeveer 1.30 m korter. In het begin ging er nogal eens een bal over de achterlijn.
Uiteraard moest je ook wennen aan de speelstijl van Hoorn, maar dit gaf een extra cachet aan het gebeuren.

 DSC2866 spel (Large) DSC2867 (Large)

 DSC2853 wedstrijd (Large) DSC2877 felicitaties (Large)

DSC 0659 (Large)DSC 0661 (Large)

DSC 0662 (Large)DSC 0663 (Large)

DSC 0664 (Large)DSC 0668 (Large)

DSC 0670 (Large)DSC 0674 (Large)

DSC 0675 (Large)DSC 0678 (Large)

DSC 0683 (Large)DSC 0680 (Large)

Om 16:00 uur werd de laatste wedstrijd gespeeld en na een opfrisbeurt was het de beurt aan DT-Maasgouw om te trakteren op Limburgse vlaai met slagroom (liefst een dubbele portie).

 DSC2881 vlaai aansnijden (Large) DSC2887 vlaai (Large)

Tijdens de koffie werd door beide voorzitters stil gestaan bij deze gezamenlijke sportieve onderneming.
Jacques was de grote winnaar van het toernooi. Wat verwacht je ook van een reserve Nederlands Kampioen? Door het Sportcentrum werd hem een drinkfles en bijpassende handdoek aangeboden. Zal ie wel dikwijls nodig hebben om overtollig lichaamsvocht te verwijderen.
Als blijk van waardering voor alles wat Hoorn voor ons gedaan heeft, de gehele organisatie, de trips etc, overhandigde Geert een plaquette van de gemeente Maasgouw aan Rinus.
Hiermee werd de twee-daagse trip naar Hoorn afgesloten.

 DSC2892 afsluiting (Large) DSC2896 afsluiting (Large)

 DSC2897 toespraak (Large) DSC2908 dankwoord (Large)

Onlangs bijgewerkt2 (Large)

Rond de klok van 17:30 uur, en een goed ingestelde TomTom reden we richting Heel.

Ik denk dat ik namens alle deelnemers mag spreken door te constateren dat de trip naar Hoorn een bijzonder succesvol evenement is geweest. We kijken al uit naar de dag van ons 10-jarig bestaansjubileum volgend jaar dat een delegatie uit Hoorn naar Heel komt.
In het bijzonder dank aan Rinus, Vlasta en DT-Hoorn: met name Kees E en Johan.
Verder een bedankje aan de mede-reizigers: Jacques met Mary, Har met Gerrie, Jos met Fatima, Ad met Marian, Geert met Franja en Piet en Henk. Ik vond het heel waardevol om met jullie op stap te zijn geweest!

Ad van Beek.

 

Voor alle foto's, gemaakt door Marian van Beek, Jos Verboeket en Har Houben, klik hier. Vanaf die plek kun je ook voor eigen gebruik foto's downloaden. Wanneer je een foto selecteert krijg je tevens de mogelijkheid om alle foto's in groter formaat als diavoorstelling te bekijken.

Wil je een foto downloaden?

Klik op de foto. Daarna klik op “oorspronkelijke weergeven”.

Klik met de rechtermuisknop op deze “oorspronkelijke versie” en selecteer dan “afbeelding opslaan als”. Geef op je pc de map aan waar je de foto(‘s) wil bewaren.