Rundje omme Hoof 2015-06-19

“Rundje omme Hoof”
Vandaag, 19 juni 2015, hebben de vrijdagmorgenspelers het seizoen afgesloten met de laatste Rommelpotwedstrijden. We zijn dan ook reuze benieuwd wie dit jaar de winnaar zal zijn.
Voorafgaand aan deze wedstrijden werd aandacht besteed aan diverse mededelingen uit de hoek van de commissie "Lief en leed".
Via bestuurslid Thieu kregen we de droevige mededeling dat de vader van Lia Hoogeland was overleden; dat Thye Dorssers aan zijn arm was geopereerd; dat Jos Verboeket staat te wachten op de operatie voor het aanbrengen van enkele omleidingen; dat Wiel Drabbels nog steeds hinder ondervindt van een onwillige knie in combinatie met de de perikelen die horen bij het dialiseren; dat de vrouw van Henk Plasman a.s. maandag een kijkoperatie ondergaat; dat Hans Majolée afwezig is wegens ziekte/opname van zijn vrouw en dat Rinus Ploeg afwezig is vanwege niet juist werkende medicatie.
Wij wensen alle voorgaand genoemde leden veel sterkte/spoedig herstel en hopen velen a.s. vrijdag (12:00 uur kantine TC Helios) te ontmoeten tijdens onze halfjaarlijkse algemene ledenvergadering na afloop van de laatste wekelijkse vrijdagochtendtraing voor de zomervakantie.
Naast al deze droevige en/of minder leuke mededelingen kon er toch ook weer gezongen worden voor een jarige in ons midden: proficiat Henk van der Meeren.
DSC 0402 (Medium)DSC 0407 (Medium)
DSC 0414 (Medium)DSC 0415 (Medium)
DSC 0419 (Medium)DSC 0420 (Medium)
DSC 0421 (Medium)DSC 0424 (Medium)
DSC 0431 (Medium)DSC 0432 (Medium) 
Na de douche werd er nog driftig de buienradar geraadpleegd om te zien of het uitstapje naar Eynderhoof met de fiets wel verantwoord zou zijn. Het zouden er waarschijnlijk niet veel gaan worden.
 
Uiteindelijk hebben toch 4 mensen het aangedurfd om te gaan fietsen. Achteraf gezien hadden er best wel wat meer de fiets kunnen nemen. De weergoden waren ons uiteindelijk gunstig gestemd.
DSC 0401 (Medium)DSC 0403 (Medium)
Of zou iemand stiekem een kaarsje hebben opgestoken?
DSC 0486 (Medium)
Enfin, om ongeveer half twee waren we met 26 personen aanwezig op de Eynderhoof en konden we aan de rondleiding beginnen.
DSC 0409 (Medium)DSC 0410 (Medium)DSC 0412 (Medium)
Onder leiding van twee ervaren gidsen, Harrie Vossen en Theo Claessen hebben we in twee groepen een rondje Eynderhoof gedaan. 
DSC 0416 (Medium)DSC 0418 (Medium)DSC 0421 (Medium)
We kregen een duidelijke uitleg over het ontstaan van de Eynderhoof. Ook de diverse onderdelen waren overzichtelijk verspreid over een behoorlijk terrein.
In de museumboerderij kregen we een goed beeld hoe een boerderij er vroeger uit had gezien en wat de werkzaamheden van de boeren waren. We hebben mogen zien hoe er gewassen en gestreken werd en welke attributen onze ouders en voorouders hebben gebruikt.  Heel mooi was ook de trouwzaal en er worden nu nog steeds huwelijken gesloten op deze locatie.
DSC 0426 (Medium)DSC 0430 (Medium)DSC 0434 (Medium)
We hebben een kijkje kunnen nemen bij Bräöbe:  hoe er vroeger geschilderd werd en welke materialen men gebruikte. Daarna hebben we de schoenmakerij bezocht. Hier liet de gids het woord aan Con die vertelde dat zijn vader “sjoester” is geweest en hoe dat vroeger in zijn werk ging.
DSC 0439 (Medium)DSC 0441 (Medium)DSC 0447 (Medium)
Gids Harrie Vossen vertelde dat Eynderhoof met ongeveer 350 vrijwilligers werkt en dat alle inkomsten moeten komen uit de entreegelden en de opbrengsten uit de verkoop van brood,
Vlaaien en alle andere spullen, welke men zelf maakt en verkoopt. Men krijgt geen subsidie van gemeente, provincie of rijk .
DSC 0442 (Medium)DSC 0456 (Medium)
Om ongeveer drie uur was het tijd voor koffie en vlaai. En je kon wel proeven dat die vers gebakken was.
DSC 0460 (Medium)DSC 0463 (Medium)DSC 0461 (Medium) 
De tweede heft van ons rondje Eynderhoof begon bij de bakkerij Laôte, waar de bakker op een luchtige manier tekst  en uitleg gaf hoe het reilen en zeilen vroeger in de bakkerij ging. Hoe de ovens gestookt werden en welke volgorde men de diverse onderdelen bakte. De broden als eerste omdat deze de meeste tijd in beslag namen, daarna de vlaaien en tenslotte de “knapkook”.
Vervolgens trok onze stoet naar de Smeejerie St. Eloy, waar we tekst en uitleg kregen hoe koper vroeger werd bewerkt en zoals men dat hier nu ook nog doet.
Daarna een bezoek aan de zagerij Bij Maantje, alwaar  men een dikke Amerikaans eiken stam probeerde te zagen.
Bij Cöppus was de klompenmakerij en de houtsnijderij. Leuk om te zien was de klomp met de hak aan de voet van de klomp. Dit was om de tegenstanders te misleiden.
Tenslotte hebben we gezien hoe makkelijk of moeilijk een kuip in elkaar werd gezet.
DSC 0470 (Medium)DSC 0473 (Medium) 
DSC 0483 (Medium)DSC 0484 (Medium)
Daarna was het tijd om te vertrekken naar de Molshoof voor een heerlijk menu.
Met z’n 28-en hebben we genoten van een heerlijk etentje.
DSC 0489 (Medium)DSC 0490 (Medium)DSC 0491 (Medium) 
DSC 0492 (Medium)DSC 0493 (Medium)
Als tussendoortje kregen we de loterij van onze Piet voorgeschoteld en werden we warm gemaakt om toch maar zo veel mogelijk loten te kopen om de winstkansen maar te vergroten.
De trekking werd verricht door onze Jan Persoon, die uiteindelijk een gunstige trekkingshand had.
Maar liefst 3 prijzen vielen er aan zijn tafel  inclusief de hoofdprijs voor Ton Vogels.
DSC 0494 (Medium)DSC 0497 (Medium)DSC 0507 (Medium) 
DSC 0509 (Medium)DSC 0511 (Medium)DSC 0513 (Medium)
Na afloop bedankte onze voorzitter Ate de “Derde Helft Commissie” voor de uitstekende verzorging van deze dag en de goede keuze die ze gemaakt hadden en omstreeks half negen ging iedereen hopelijk voldaan weer huiswaarts.
 
Wat staat er ons het volgende jaar te wachten ? We laten ons verrassen.
 
Voor het volledige foto-album van beide evenementen klik hier.
 
19 juni 2015
Con Muller